marți, 28 aprilie 2009

Zhoug- fierbinte din Yemen


Pasta verde si iute de origine yemenita poate fi adaugata la salate sau servita ca sos pentru carne, peste si diferite mancaruri cu pui.
Yemenitii spun ca consumul zilnic de zhoug tine boala departe si este benefic pentru sanatatea inimii.
Ingrediente:
- 400 g de ardei iute verde
- 1 cana de busuioc proaspat taiat
- 1 cana de coriandru proaspat taiat
- 2 linguri de usturoi pisat
- 2 lingurite de sare
- 1 lingurita de chimen macinat
- 1/2 lingurita de piper negru macinat
- 1/4 cana de ulei de masline
Mod de preparare:
1. Ardeiul se spala, se taie, se curata de seminte si se toaca marunt.
2. Se amesteca cu restul de condimente intr-un mixer sau intr-un blender pana se formeaza o pasta groasa.
3, In continuare se adauga uleiul de masline si se mixeaza pana este incorporat in totalitate.
4. Se pune intr-un borcan cu putin ulei de masline deasupra si se depoziteaza in frigider pana la 3 luni.

Linte ethiopiana cu Berebere


Aceasta este o reteta traditionala din Etiopia

Ingrediente:

- 500 g linte
- 6 cani de ardei verde curatat de seminte si tocat marunt
- 6 cani de apa
- 2 cepe rosii taiate marunt
- 2-3 catei de usturoi pisati ( sau mai multi, dupa gust)
- piper negru proaspat macinat
- 1 lingurita de mix Berebere

- eu adaug si 300 g fasole verde taiata in bucati de 2 cm lungime, 2-3 cani de frunze proaspete de spanac si 2-3 rosii taiate cubulete

Mod de preparare:

1. Lintea se spala, se lasa la inmuiat in apa calduta 30 de minute, apoi se pune la fiert.
2. Se adauga ardei, ceapa, fasolea verde, rosiile , usturoiul, si condimentul berebere.
3. Se acopera vasul cu capac si se fierbe aprox. 30 min pana cand apa este absorbita.
4. Inainte de servire se pun deasupra frunzele de spanac.

Se serveste cu piper macinat deasupra si cu iaurt, putand adauga alaturi si orez sau rosii taiate.

Bere bere


Ingrediente:

- 2 lingurite de seminte de chimen sau pudra
- 1 lingurita de cardamom macinat
- 1/2 lingurita de piper spaniol (se poate inlocui cu parti egale de scortisoare si nucsoara)
- 1 lingurita de seminte de schinduf macinate
- 1 lingurita de seminte de coriandru macinate
- 8 cuisoare intregi sau macinate
- 1 lingurita de mix de piper macinat (piper alb, negru, rosu)
- 5 lingurite de ardei uscat
- 1 lingurita de ghimbir proaspat ras
- 3 lingurite de paprika sau chilli
- 1 lingurita de turmeric
- 1 lingurita de sare
- 1/2 lingurita de scortisoara

Sunt doua feluri de a face Bere Bere, cu semintele condimentelor sau cu pudra acestora. Primul mod da o savoare mai puternica, insa este mai simplu si mai practic sa aveti condimentul deja preparat.

Kabsah cu pui




Kabsah este o mancare cu specific arabesc. Se poate face si cu carne de miel. Cand o sa gasesc reteta o sa o postez aici. Momentan traduc aceasta reteta, dar abia astept sa o fac si sa adaug poze.







Ingrediente (pentru 4 portii)


- 1 1/2 cana de orez Basmati
- 5 cani de apa fiarta
- o rosie taiata
- o ceapa taiata fin
- 2 lingurite de Baharat
- 3 lingurite de cardamom macinat
- 1/4 cana de pasta de tomate
- 6 linguri ulei
- 2-3 linguri de stafide
- 2 bucati de piept de pui dezosat si fara piele sau un pui intreg taiat bucati
- sare
- un baton scortisoara
- 1 1/2 cub concentrat de pui sau de legume
- 3-4 graunti de usturoi pisati sau 2 lingurite de praf de usturoi

Mod de preparare:

1. Incalziti uleiul intr-un vas, adaugati ceapa si caliti la foc mediu pana devine aurie
2. Adaugati cele 3 cani de apa fierta, sare si toate ingredientele in afara de pui si de orez
3. Fierbeti putin pana rosiile se inmoaie, gustati si mai adaugati condimente dupa gust daca este nevoie.
4. Adaugati carnea de pui, mai puneti 2 cani de apa fiarta acoperiti vasul cu un capac si bagati la cuptor
5. Scoateti puiul si rumeniti-l in ulei.
6. Intre timp strecurati compozitia, puneti legumele din strecuratoare intr-un vas, adaugati 3 cani din zeama rezultata, de asemenea si orezul spalat in 2-3 ape.
7. Reduceti focul, acoperiti vasul si fierbeti 10 minute sau pana cand orezul este gata (nu trebuie sa fie moale) . Toata apa trebuie sa fie absorbita
8. Puneti puiul pe un platou in mijloc si de jur imprejur orezul si serviti.





Ras el Hanout - ingredientul secret din bucataria marocana


Ras el Hanout este un condiment specific marocan, a carui reteta nu este cunoscuta cu exactitate.

Una dintre variantele acestui condiment se prepara astfel:

- 1/4 cana de seminte de chimen

- 3/4 de lingurita de sofran

- 1 lingura de turmeric

- 1 lingurita de ghimbir razuit

- 1 lingura de piper negru proaspat macinat

- 1/2 cana de paprica


Mod de preparare:

1. Intr-un vas mic la foc mediu se coc semintele de chimen la foc mic, aproximativ 2 min, apoi se scot intr-o strecuratoare si se racesc. Se adauga intr-o rasnita impreuna cu sofranul si se rasnesc.

2. Intr-un mojar se amesteca sofranul cu chimenul si celelalte condimente.

Amestec de condimente - Baharat





Baharat in limba araba inseamna "condimente" si este un ingredient folosit adesea in bucataria orientala. De obicei contine condimente iuti ( paprika, chilli sau piper negru), condimente dulci (all spice mix, cuisoare, scortisoara, nucsoara sau cardamom) , condimente calde (chimen, coriandru) si ierburi aromatice ( salvie si menta).


In Africa de Nord pot aparea in combinatia de condimente si petalele de trandafir uscate.


Se foloseste pentru carnea de oaie, vita si pentru mancarurile cu tomate.

Ingrediente:
Baharat irakian :

- 1 lingurita cardamom macinat
- 1 lingurita ghimbir macinat
- 1/2 lingurita nucsoara
- 1 lingurita piper negru macinat
- 1 lingurita scortisoara
- 1 lingurita amestec all spice facut din (2 parti scortisoara, o parte nucsoara si o parte cuisoare)

Baharat tunisian :

- o parte scortisoara macinata
- o parte piper negru
- o parte petale de trandafir uscate

Baharat turcesc :

- 1/4 condiment pentru marinata*


- 2 linguri de piper negru macinat

- 2 linguri de salvie uscata


- 4 lingurite de menta uscata

- 4 lingurite de chimen macinat

- 2 lingurite de scortisoara macinata

- 2 lingurite de nucsoara macinata



Condimentul universal pentru marinata* este un amestec de condimente folosit la marinarea carnii sau a unor legume precum varza, ceapa, ciupercile si pentru peste (somon si hering).

- 1/4 cana de baton de scortisoara sfaramat
- 2 linguri de seminte de mustar alb
- 2 linguri de seminte de mustar negru
- 2 linguri de seminte de coriandru
- 1 lingura de seminte de marar
- 1 lingura de seminte de fenicul
- 2 lingurite de cuisoare intregi
- 2 lingurite de seminte de telina
- 2 lingurite de nucsoara macinata
- 1/2 lingurita ghimbir uscat
- 1 ardei iute rosu
- 8 foi de dafin sfaramate